02 November 2005
+ 11 - 8
Het is nog maar een jaar geleden


Theo van Gogh
geboren 23 juli 1957 - vermoord 2 november 2004.


Wat kun je nog zeggen over de moord op Theo? Wat is er niet gezegd? Maakt ook eigenlijk geen bal uit. Hij is de pijp uit. En dat was precies wat de moslim-extremisten wilden. Zelfs niet-fundamentalistische moslims konden de moord wel waarderen. Hoe kun je nog met zulke hardliners in debat gaan over dit probleem als hun hele leven in het teken van "het geloof" staat? Dat maakt bij voorbaat elke neutrale discussie onmogelijk. En dan dient zich de vraag weer aan: wie wordt de volgende? Beter zou zijn: wanneer houdt het op?!

Noot van de redactie, voordat nog meer bezoekers van plan zijn domme reacties achter te laten: goed lezen wat er in het bovenstaand stukje over Van Gogh staat. Er is al een reactie geplaatst waarin mij haatzaaierij wordt verweten en dat zal ik, op die ene opmerking na, niet meer accepteren. Elk volgend bericht dat duidelijk laat zien dat er niet goed gelezen is, of waarin wordt beweerd dat ik een gemeenschap over een kam zou scheren, wordt er zonder pardon uitgeflikkerd, inclusief IP-ban. Bij Grandpa is iedereen en elk geloof welkom en bezoekers die denken mij weg te kunnen zetten als haatzaaier of wat dan ook wil ik niet op m'n weblog hebben. Je bent gewaarschuwd.

Hoe zou je dan als moslim, bereid om samen te werken aan een betere situatie, moeten kunnen spreken met mensen die met alles behalve geloof bezig zijn en bij voorbaat er al vanuit gaan dat er alleen ongelovigen in nederland mogen/kunnen wonen?

Flauwekulvraag natuurlijk: niemand vindt het een punt als je in ons land gelovig bent. Moet je vooral lekker zelf weten. Het wordt pas een probleem als freaks hun geloof als het hoogste goed gaan beschouwen en derhalve iedereen die er anders over denkt of praat, simpelweg afmaken. Gelovig zijn, prima. Maar dat laat voor iedereen de ruimte vrij om (desnoods op grove wijze) zijn/haar mening daarover te geven. Zolang hardliners niet bereid zijn daar mee te leven hebben we in Nederland nog een lange weg te gaan met fundamentalistisch islamitisch denken in ons land.

‘En dat was precies wat de moslim-extremisten wilden. Zelfs NIET-FUNDAMENTALISTISCHE moslims konden de moord wel waarderen.’

Hou die haatzaaiende uitlatingen toch voor je en scheer niet iedereen over één kam! Het is maar een kleine groep die het voor de meerderheid verpest… Laat ze toch in hun waarde! Goede moslims hebben het al moeilijk genoeg sinds de moord op Theo!

Beste Ruben, wat is er haatzaaiend aan mijn opmerking? Je bent =met alle respect= dom als je dat zegt. Je hebt geen idee wat haatzaaien inhoudt. Er waren ten tijde van de moord op Van Gogh wel degelijk niet fundamentalistische moslims die geen probleem hadden met de moord. Sterker nog: ze konden wel begrijpen waarom het gebeurd was. Dat was het enige waar ik aan refereerde en zelfs op tv zijn dergelijke opmerkingen gewoon gemaakt. Verder niets. Ik ga met heel veel moslims om en een paar daarvan zijn hele goeie vrienden. Dus als jij vindt dat ik “haatzaaiende uitlatingen” doe, terwijl ik slechts een feit vaststel, laat je precies zien hoe kortzichtig en slecht ingelicht je zelf bent. Als je nu even goed zou lezen wat ik precies zeg, en in welke context ik het plaats, misschien dat het dan tot je bekrompen brein doordringt dat hier niemand haat zaait, dat er niemand over één kam geschoren wordt en dat vooral je opmerking over ‘goede moslims’ volledig misplaatst is. Komen de ‘goede moslims’ het bij jou persoonlijk melden dat ze het moeilijk hebben? Ik merk daar in m’n eigen vriendenkring niks van; zij worden juist moe van het slappe Nederlandse gezwets over ‘goede moslims’. Terwijl ze toch moslim zijn, die je, zo je wilt, als goede moslims in een hoekje zou kunnen zetten zoals jij kennelijk graag doet. Dat een klein groepje klootzakken, te weten de extremisten, het voor iedereen in ons land verziekt mag duidelijk zijn. Dat ben ik met je eens. En dus hebben we met die kleine groep hardliners nog een lange weg te gaan. En dat is wat ik bedoel. Niet meer of minder. Dat jij iets heel anders leest, of wilt lezen, is dan niet alleen jammer, maar ook zorgwekkend. Want de conclusies die jij trekt op basis van één zinsnede maken elke discussie bijna onmogelijk en zetten bij voorbaat de tegenpartij in een kwaad daglicht. En da’s een hele kwalijke zaak.


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.